Bekkentherapie

Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft bekkenpijn of lage rugpijn.  Pijn rond het schaambeen, lies, schede, onder in de rug of rond de stuit en in de benen zijn typische bekkenklachten. Vrouwen die ervaring hebben met bekkenpijn, weten hoe hun leven hierdoor wordt belemmerd.

Vooral tijdens een zwangerschap, als het lichaam zwaarder wordt, moet een nieuwe balans gezocht worden. Maar ook na de bevalling, als het leven van een moeder toch al zo veranderd is en zij voor haar nieuwe gezin wil zorgen, is het zwaar bekkenpijn te ervaren en hiermee om te gaan.

In de behandeling staat niet het bestrijden van de pijn centraal, maar het weer doeltreffend kunnen gebruiken van het lichaam.

Leren luisteren naar je lichaam, de tijd nemen om te herstellen, en juist zorgen voor voldoende lichaamsbeweging om de spieren te versterken, maar ook rust zijn aan te bevelen.

De belangrijkste punten zijn:

  • Als je zit nooit je knieën tegen elkaar houden
  • Staan doe je met je gewicht op twee benen, met je knieën licht gebogen en voor je gevoel iets naar buiten gedraaid
  • Pijn is een teken dat je bekken uit balans is. Zorg dat je de normale symmetrie en beweeglijkheid terugkrijgt, dan verdwijnt de pijn later wel.
  • Wees niet bang dat je jezelf kapot hebt gemaakt als je pijn krijgt. Pijn betekent dat je banden opgerekt zijn en dat je gewrichten daardoor niet meer goed bewegingen waarnemen.
  • Luister naar je lichaam!