Dry Needling

In onze praktijk worden door diverse therapeuten Dry Needling toegepast.  Dry Needling is een therapie waarbij met een acupunctuurnaaldje een triggerpoint in een spier wordt aangeprikt. Een triggerpoint is een knoopje in een spier veroorzaakt door een overmatige aanspanning van die spier. Deze overmatige aanspanning kan acuut ontstaan. Maar ook door overbelasting ( te lang en veel bewegen) of door onderbelasting (te weinig bewegen, bijv bij gips, dragen van een brace of sling).  Stress en spanningen kunnen ook bijdragen tot het ontstaan van verkrampte spieren.

Wanneer een spier gespannen is kan deze pijn geven. Dit kenmerkt zich door een uitstralende pijn in uw arm, been, bil of rug. Ook voelt de spier soms wat stijf aan en lijkt de spier minder krachtig.

Tijdens de behandeling ervaart de patient een zogenaamde “twitch”. De spier spant even aan en de klant ervaart de herkenbare uitstralingspijn. Dit is even nodig om de spier goed te ontspannen.

Om de juiste triggerpoints te vinden zal de fysiotherapeut u onderzoeken. De therapie zal dan ook gericht zijn op het uitschakelen van deze triggerpoints. De behandeling met het naaldje is niet pijnlijk. Het aanprikken van de triggerpoint ervaart u als een verkramping in de spier. Na de behandeling kunt u een dag een vermoeid en zwaar gevoel ervaren. Hierna zult u een verbetering ervaren.

U krijgt van de fysiotherapeut vervolgens oefeningen mee om de spier op lengte te brengen en rustige oefeningen om de spierfunctie te verbeteren.

De behandeling is onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling en vallen binnen de kosten van deze behandeling.

Onze therapeuten met deze specialiteit: Pieter Jan Oosterhoff, MMT, Thijs Meringa, Gisela van der Helm, Michel Bles, MMT